Tavaszi nagytakarítás volt az állatkert madarainál

Megosztás

A napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoport önkéntesei révén az állatkertben lévő odútelepen is megtörtént a tavaszi nagytakarítás – számolt be a hírről a Miskolci Állatkert Facebook-oldalán. A nagytakarítás során meglepő dolgok is előkerültek az odúkból.

Az odútisztítás célja, hogy a szakemberek eltávolítsák az előző évi fészekanyagokat, ezzel biztosítva a megfelelő körülményeket az idei fiókák számára. Ilyenkor a tavalyi fészekanyagok mellett eltávolítják az üregből a különböző élősködőket is, amelyek nehezítenék a fiókák egészséges fejlődését. A folyamatnak köszönhetően az üreg használható mérete is nagyobb lesz, ami pedig segíti, hogy madárszülők hatékonyan tudják megvédeni a fiókáikat.

“Mintegy 55 db odú található az állatkert területén, melyek szinte mindegyike lakott volt az előző évben. Főleg mezei veréb költésünk volt, néhány cinege, és örvös légykapó kíséretében” – írták bejegyzésükben.

A nagytakarítás során meglepő dolgok is előkerültek az odúkból, sőt nehány váratlan betolakodóval is találkoztak a szakemberek. Az egyik odúból két mókus ugrott ki, bizonyítva ezzel, hogy nem csak madarak használják éjszakázásra az üregeket, egy másik odúba pedig lódarazsak költöztek, őket a szakemberek kilakoltatták. A fészkekben találtak még cinege és veréb záptojást is, egy hiányzó odút pedig újjal pótoltak.

Néhány nappal ezelőtt arról is beszámoltunk, hogy a Miskolc Érted Fejlődik program keretében megújult a Miskolci Állatkert. Erről részletesebben ide kattintva olvashatnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek